Kuru Maya Mı? Yaş Maya Mı?

Kuru Maya Mı? Yaş Maya Mı?

Kuru Maya Mı? Yaş Maya Mı?

Hamur yoğurma işlemlerinde kabarması ve mayalanması istenen hamurda genellikle Kuru ya da yaş maya çeşitlerinden biri kullanılır. Kuru maya ve yaş maya, kaliteli ve taze olduğu sürece hamur mayalanmasında kullanılabilir. İkisi arasında tercih yapmak zor olsa da hamurun mayalanmasındaki sonuç değişmez. Her iki maya türü de hamurun kısa süre içerisinde mayalanmasını sağlar.

Kuru Maya Özellikleri

Kuru maya, hemen çözünme özelliğine sahiptir. Ayrıca su içeriği yüzde 5 oranına indirilen bir üretim özelliği sunuyor. Suda çözünmesine gerek kalmadan onu içerisine direkt olarak eklenmesi mümkün. Sonrasında hamur içinde karıştırılarak kolay bir şekilde kullanılır. Toz şeklindedir. Kuru maya düşük nem özelliğine sahip olduğu için oda sıcaklığında bile bekletilerek uzun vade e bozulmadan kalabilir. İsim olarak instant maya adıyla da bilinir.

Yaş Maya Özellikleri

Yaş maya, mayanın yüzde 70 su oranına dönüştürülmüş hali olan, daha elastik bir yapıya sahip olan koyu renkte bir Maya türüdür. Özellik olarak dayanma süresi daha kısadır. Bu yüzden de paketi açılmamış olsa da soğuk ortamda muhafaza edilmesi gereken özelliğe sahiptir. Ayrıca kullanım açısından da direkt hamura katılarak kullanılmaz. Öncesinde ılık bir suda tamamen çözdürülerek sonrasında hamura katılması doğru olur.

Hangi Hamura Hangi Maya Kullanılır

Hamura göre doğru maya kullanımı oldukça önemlidir. Hangi hamura hangi mayanın kullanılacağına karar verilirken özellikle mayaların göstereceği etkiyi göz önünde bulundurmak doğrudur. Yaş mayanın yarım küplük 1 paketi 1 paket tam instant maya denktir. Bu sebepten dolayı hamurun daha yoğun şekilde kabarması istendiğinde bir paket yaş maya kullanmak doğru olur. Ekmek hamuru yapımında hamur daha fazla kabarması istendiğinde genelde yaş maya kullanımı tercih edilir. Fakat daha küçük ebatlı olması istenen ve hafif düzeyde kabarması istenen hamurlardan instant maya doğru bir seçim olur. Haricinde daha fazla kabarması istenen ekmek hamurlarında yaş maya kullanımı doğrudur. Poğaça hamurlarında ise genellikle instant maya kullanımı pratik şekilde hamurun kabarmasını sağlar. Pizza hamurlarında ise genellikle bir tam yaş mayanın çeyrek kısmı alınarak suda çözündükten sonra hamur içerisinde kullanılabilir. Pizza hamuru istenen düzeyde kabarmış olur.

Etiketler: kuru maya, yaş maya
Kasım 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler (cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için KVKK sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.