Hamur Mayalamanın Püf Noktaları
Hamur işi yaparken en iyi şekilde yapabilmenin püf noktası doğru hamur mayalama işleminden geçiyor. Doğru püf noktaları ile hamur mayalama yapılarak en iyi sonuçları elde etmek mümkündür. Hamurun en iyi şekilde mayalanması için öncelikle hamur yapılacak olan malzemelerin mutlaka oda sıcaklığında olması gerekiyor. Aynı zamanda iyi mayalanması için onun da kalitesinin yüksek olması gerekli. Bir yandan instant maya toz şeker ve tuz gibi ürünlerin de aynı şekilde oda sıcaklığında olması ve kaliteli olması gerekir. Malzemeler taze olduğu takdirde en iyi şekilde mayalama gerçekleşir.
Mayalanma Nedir?
Mayalanma, sıvı veya hamur halinde bulunan organik maddelerin doğru püf noktaları ile hazırlandıktan sonra kabararak gaz çıkarması olayını ifade ediyor. Mayalanma işlemi özellikle un ile ilgili yapılan hamur işlemlerinde olması gereken bir durumdur. Mayalanma sonrasında kabarmış ve daha büyük görünen bir hamur ortaya çıkar.
Hamur Mayalamada Ne Kadar Bırakılmalıdır?
Hamur mayalama işleminde süre genellikle 30 dakika ile 60 dakika arasında değişir. Daha uzun vade dinlenmesi istenen hamurlar 60 dakika bekletilebilir. Daha kısa sürede mayalanması istenirse eğer minimum 30 dakika yeterli bir süre olur. Genellikle hangi hamur işinin yapıldığına bağlı olarak da mayalama süresi değişebilir. Ekmek hamuru en azından yarım saat bekletilmesi gereken hamur türlerinden biridir.
Hamur Mayalama İdeal Ortamı Nasıl Olmalıdır?
Hamur mayalama ideal ortamı her zaman hafif güneş alan ılık düzeyde bir oda sıcaklığı olmalıdır. Aşırı sıcakta daha hızlı kabarması mümkün olan hamurlar böyle bir ortamda çabuk söner. Aşırı soğuk ortamlarda mayalanması da daha zor bir hale gelir. Bu sebeplerden dolayı en ideal ortam her zaman ılık ve oda sıcaklığı olan ortamlardır.
Hamurun Mayalandığı Nasıl Anlaşılır?
Hamurun mayalandığını anlamak oldukça kolaydır. Hamuru yoğurduktan sonra minimum 30 dakikadan sonra üzerine örtülen bez açılır. Daha sonrasında kabarmış olan hamurun belirli bir kısmına hafif parmağınızı batırabilirsiniz. Parmağınızı çektikten sonra batırılan kısım eğer eski şeklini alıyorsa hamurun mayalandığı anlamına gelir. Bu pratik yöntemle hamurun mayalandığını kolaylıkla anlamak mümkündür.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler (cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için KVKK sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.